in

Danielle verlaat haar doodzieke partner: ‘Het schaadde mijn geestelijke gezondheid’

Een vrouw die de marathon van Londen loopt voor haar ex-vriend heeft toegegeven dat ze hem verliet omdat ze zijn strijd tegen kanker niet aankon.

De 32-jarige Danielle Epstein kocht vorig jaar samen met Jelle Fresen een huis in Londen toen op zijn 37ste een zeldzame vorm van hersentumor werd vastgesteld.

Hij had een complexe operatie, radiotherapie en chemotherapie nodig en een lang herstel, hij moest zelfs weer leren lopen.

Terwijl dit alles gaande was, begon zijn partner Danielle paniekaanvallen te krijgen en haar geestelijke gezondheid kelderde – dus beëindigde ze hun relatie.

Ze verhuisde naar Thailand, maar bleef bevriend met Jelle – en loopt nu een marathon voor een goed doel voor hersentumoren.

Ze zei dat ze nog steeds bezig was met het ‘uitzoeken’ van haar vriendschap met Jelle en voegde eraan toe:

‘Ik voelde me de meest vreselijke persoon, iemand verlaten omdat ze kanker hebben, maar het schaadde mijn geestelijke gezondheid en het hielp Jelle niet.’

Het echtpaar kocht een huis in Palmers Green, Noord-Londen, toen Jelle, die werkt als software-ingenieur van Google, begon te braken en duizelingen kreeg.

Na talloze consulten bij huisartsen en ineffectieve behandelingen voor een oorontsteking werd het braken veel erger. Jelle ging voor een privé MRI-scan met behulp van zijn zorgverzekering.

Lees ook
Van held naar dader: Jalal is verantwoordelijk voor explosie en dood van neefje

Artsen vonden een ‘graad 4 medulloblastoom’-tumor – normaal gesproken een kanker die kinderen treft – en hij werd in september geboekt voor een operatie.

Gezondheid
Danielle: ‘We waren op een bepaald pad naar een bepaalde toekomst en binnen één dag wisten we dat het zo niet meer zou lukken. Ik was zo bezorgd en verwoest, ik kon niet slapen of eten.”

‘Ik had paniekaanvallen en kreeg zoveel medicatie om mezelf op te lossen dat ik gewoon niet kon functioneren.’

Toen ze besefte dat ze uit elkaar moesten gaan, verhuisde ze met haar vader naar Thailand. Maar ze is bevriend gebleven met Jelle en op de hoogte gebleven van zijn herstel.

Na zijn operatie had Jelle zenuwbeschadiging die de rechterkant van zijn gezicht verlamde, wat leidde tot een scheelzien dat dubbelzien veroorzaakt. Hij kan ook zijn oog niet volledig sluiten en moet oogdruppels en zalven gebruiken.

Over haar beslissing om de marathon van Londen te lopen in zijn naam voor Brain Tumor Research, zei ze: ‘Ik voelde me zo hulpeloos toen ik dit allemaal zag gebeuren, dus ik wist dat ik iets moest doen.

‘Ik ben geen hardloper, maar Jelle heeft al eerder marathons gelopen, dus ik dacht dat het een uitdaging voor mij zou zijn en een mooi eerbetoon aan hem en het voelde als iets om naar te streven.”

‘Ik zal niet snel zijn, maar ik ben vastbesloten om rond te komen. Trainen is fysiek en mentaal zwaar geweest – gewoon doorgaan als je je zo verveelt, is een uitdaging.”

Lees ook
'Oreo-koekjes zwart door zeer giftig ammoniak, overheid wist ervan'

‘Maar ik heb de beste motivatie; als Jelle dit allemaal kan doorstaan dan kan ik een marathon lopen.’ Ze voegde eraan toe dat er geld nodig was om hersenkankeronderzoek te helpen.

Ze zei: ‘Het Verenigd Koninkrijk is geen ontwikkelingsland; We zouden wetenschappelijk innovatief moeten zijn, maar behandelingen zijn in decennia niet veranderd en we lijken achter te lopen op andere landen en de vooruitgang die ze hebben geboekt.

‘We hebben dringend meer onderzoek en proeven nodig om betere behandelingen te ontwikkelen.’

Jelle, die de poging van zijn ex-vriendin om te helpen steunt, zei: ‘Ik zal er die dag zijn om Danielle aan te moedigen. Ik vind het ongelooflijk wat ze doet.”

‘Toen ze zei dat ze een marathon ging lopen, moet ik toegeven dat ik mijn twijfels had. Ik denk dat ze maar een kilometer of 5 heeft gedaan toen we samen waren en dat was met veel geklaag.”

‘Ik heb zoveel respect voor haar discipline en doorzettingsvermogen.‘ Danielle zei: ‘Ik hou nog steeds zielsveel van Jelle en wil hem steunen, maar ik kwam tot het besef dat ik niet bij hem kon blijven als zijn partner”.

‘We zijn nog steeds dingen aan het uitzoeken en manieren aan het vinden om onze relatie als vrienden voort te zetten. Ons hele leven kwam onder ons vandaan.’

Tragisch: 86-jarige geeft per ongeluk gas in plaats van remmen en rijdt fietser (72) dood

Man steekt broer neer na ruzie om laatste frikandel in pan