in

Dani (14) vermoord na ruzie om broek

Anderhalf jaar geleden werd de 14-jarige Dani vlak bij zijn school neergestoken door een 16-jarige. De reden? Een kledingruil tussen de jongens. Korte tijd later overleed Dani aan zijn verwondingen – één van de vele slachtoffers van steekincidenten met minderjarigen. “Het was echt zo onnodig”, zegt zijn zus Uzma.

Deze incidenten komen vaak voorbij. Vorige week kwam nog een 17-jarig meisje om bij een steekpartij in het Groningse Winsum. Zij werd woensdagavond op straat neergestoken en overleed aan haar verwondingen.

Het aantal jongeren met steekwapens neemt ook al jaren toe. Hoewel er nog geen exacte cijfers van het afgelopen jaar zijn, laat een woordvoerder van de politie weten dat het steekwapenbezit de laatste jaren ‘een enorme vlucht heeft genomen’. “En we hebben geen enkele reden om aan te nemen dat het nu minder is.”

Heel sociaal
Dani was een heel positieve jongen, vertelt zijn zus Uzma. “Hij zocht eigenlijk altijd wel contact met familie en vrienden. Hij was gewoon heel sociaal.” In zijn vrije tijd vond hij het leuk om kleding en schoenen te kopen, een hobby die hij met zijn vijftien jaar oudere zus deelde.

Door het leeftijdsverschil kwam het hechtere contact tussen de twee pas in de maanden voor Dani’s dood op gang. “Voor mijn gevoel kwam hij nu pas op een leeftijd waarop we echt leuke dingen samen zouden kunnen doen. Maar nu kan dat niet meer.”

Ook goede vriend Kaya (15) herinnert zich Dani als een aardige jongen die nooit iets verkeerd deed. Ze woonden misschien niet bij elkaar in de buurt (de een in Westwoud, de ander in Amsterdam), maar de twee jongens zagen elkaar regelmatig, wanneer Dani bij zijn grootouders in Amsterdam op bezoek ging.

Lees ook
Albert Heijn verbiedt 18-jarige kassière om water te drinken, mag dat?

Alles werd zwart
Op 26 oktober 2022 ging het gruwelijk mis bij de uitgang van Dani’s middelbare school in Hoorn. De 16-jarige jongen met wie hij ruzie had, wachtte hem op, waarna een woordenwisseling volgde. “Eigenlijk niet anders dan wat elke tiener van die leeftijd zou kunnen meemaken”, zegt Uzma. “Het enige verschil is dat de dader ervoor koos om, in plaats van discussiëren, hem neer te steken.”

Toen Uzma ’s middags rond drie uur door haar moeder werd gebeld, nam ze in eerste instantie niet op. Ze kreeg vervolgens een appje met de boodschap: je broertje is neergestoken, het is erg, je moet nu naar het ziekenhuis komen. “Ik wist niet wat ik las. Alles om mij heen werd zwart.”

Niet veel later kreeg ook Kaya het bericht dat Dani was neergestoken. Hij kon het niet geloven, vertelt hij. “Ik dacht: waarom zou hem dat overkomen? Ik moest gelijk huilen.”

Dagen in onzekerheid
Uzma ging meteen na het nieuws naar het ziekenhuis. “Het enige wat door mijn hoofd ging was: leeft hij nog?” Dani was met spoed naar het ziekenhuis gebracht en werd daar geopereerd aan zijn hart. Het mes had namelijk een gat in zijn hart gemaakt. De operatie ging goed, mede dankzij het feit dat Dani zo jong was.

De dagen daarna leefden Dani’s familieleden en vrienden tussen hoop en vrees. “Die dagen waren heel spannend”, zegt Kaya. Uzma vertelt dat ze alle dagen hoop hielden. “Je gaat alleen maar van het beste uit. Het is niet eens een optie dat het verkeerd kan aflopen.”

Lees ook
'Huilend en in doodsangst', 12-jarig meisje gevonden in gecrashte auto van dronken moeder

Alleen ging het elke dag een beetje slechter met Dani. In de tijd tussen de steekpartij en de aankomst in het ziekenhuis was te weinig zuurstof naar zijn hersenen gegaan omdat zijn hart minder goed klopte. “Hij was hersendood”, zegt Uzma.

Eenzaam
Dani’s dood heeft enorm veel impact op zijn dierbaren. Uzma heeft zich een jaar lang in het politieonderzoek naar het steekincident verdiept, ook al was dat enorm confronterend voor haar. Ze bekeek onder meer de videobeelden van het steekincident en het moment dat Dani in het schoolgebouw neerviel. “Het was voor mij het enige houvast, maar ik heb mijzelf er tegelijkertijd mee kapot gemaakt.”

Toch ging ze door met haar zoektocht naar informatie, omdat het voelde alsof Dani anders eenzaam was gestorven. “Hij heeft zo alleen die dingen meegemaakt, en alle mensen die hem kennen en die hij dierbaar was, weten daar niks van”, zegt ze. “Ik vind dat ik als zus, uit loyaliteit naar hem toe, moet zien wat hij heeft gezien en in zijn schoenen moet staan.”

Groot gat
Nu, bijna anderhalf jaar later, voelt het overlijden van Dani nog steeds als een groot gat voor zijn dierbaren. “Waar ik het meeste moeite mee heb, is dat ik niks meer tegen hem heb kunnen zeggen”, zegt vriend Kaya. “Hij was er gewoon opeens niet meer.”

Naarmate de tijd vordert, komt Dani’s zus er steeds meer achter wat voor rol haar broertje in haar leven speelde. “Hij is eigenlijk de enige persoon in mijn leven met wie ik nooit ruzie heb gehad. Hij heeft mij altijd geaccepteerd voor wie ik ben en hoe ik ben”, zegt Uzma.

De jongen die Dani heeft doodgestoken, is in juni vorig jaar veroordeeld tot veertien maanden jeugddetentie en jeugd-tbs.

Maak de borst maar nat: Zomer 2024 mogelijk warmste van de eeuw

De kinderen waren bij hun overleden moeder in bed gekropen omdat ze zo bang waren: ‘Mama beweegt niet meer, ze is koud’