in

Crisis in ouderenzorg: bejaarden moeten nu betalen voor kopje koffie in verzorgingstehuis

In Rijswijk uiten huurders van woningen hun ongenoegen. Sinds 1 november vorig jaar is de koffie in het aangrenzende verpleeghuis niet langer kosteloos, wat bij ouderen en bejaarden gevoelens van teleurstelling oproept. Ze ervaren het als het ontnemen van een gezellig uurtje.

Betalen voor koffie en thee
De bewoners van ruim zeventig huurwoningen, oorspronkelijk bedoeld als aanleunwoningen, waren verrast toen bekend werd dat de koffie en thee in woonzorgcentrum Florence voortaan niet meer gratis zijn. Er moet nu aanzienlijk voor betaald worden.

Ouderen in het verzorgingstehuis moeten nu betalen voor een kopje koffie: ”Prijzen zoals in een restaurant” En dat is niet het enige, want het is nu ook niet meer toegestaan om eigen eten en drinken mee te brengen, zoals aangegeven op een bord van Florence.

Lees ook
Moeder rijdt met auto door deuren kinderdagverblijf heen

Prijzen zoals in een restaurant
Voorheen konden ouderen genieten van een gratis kopje koffie. Nu kost een kopje koffie maar liefst 2,50 euro. De prijs voor thee bedraagt 1,75 euro en wie alleen water wil, moet 1,25 euro betalen. Henny van der Horst (87) is erg verontwaardigd. “Dit zijn prijzen die je in een restaurant verwacht!”

Ze is enorm geërgerd, vooral omdat mensen geen eigen eten meer mogen meenemen. Alleen gebak mag worden gekocht. “Mensen die hun eigen koekjes meenamen, werden berispt”, vertelt Henny aan De Telegraaf.

Lege ontmoetingsruimte
De ontmoetingsruimte was voorheen gezellig druk. Ouderen die elkaar ontmoetten onder het genot van een kopje koffie zijn nu niet meer aanwezig. Volgens Henny komt dit door de kosten voor eten en drinken. “Dit moet je niet doen!”, verzucht ze.

Iemand anders die teleurgesteld is, is de 74-jarige Ella. “Ik drink altijd thee, maar neem mijn eigen zakje mee. Nu moet ik 1,75 euro betalen voor een bekertje heet water. Dat is veel geld voor mij.” Ella is ook teleurgesteld dat de maaltijden ineens 60 procent duurder zijn geworden.

Lees ook
Man steekt moeder neer bij steekdrama Rotterdam

Reactie van Florence
Florence heeft inmiddels gereageerd op de ophef en stelt dat de aanleunwoningen ‘zelfstandige huurwoningen’ zijn en dat deze huurders geen recht hebben op gratis koffie en thee. “Zorggeld uit de Wet langdurige zorg is bestemd voor bewoners van ons verpleeghuis.”

De bewoners zijn teleurgesteld over deze reactie. “Ons is nooit verteld dat dit geen aanleunwoningen meer zijn. Dit is een commercieel besluit over de ruggen van ouderen.”

Politieke verontwaardiging
In de politiek is men op de hoogte van de situatie. De fractie Rijkswijks Belang is verbijsterd. “Gezamenlijk koffiedrinken draagt bij aan het voorkomen van eenzaamheid.” Het college is inmiddels verzocht om een gesprek aan te gaan met Florence om tot een oplossing te komen.

Nog 3 vermisten na grote explosie Rotterdam

Jeanick wil hondje laten inslapen omdat het alleen maar blaft