in

Brandweerman Jean-François (49) omgekomen in brand in Sheraton-hotel in Brussel

De brand in het voormalige Sheraton-hotel op het Rogierplein in Brussel is nu volledig geblust, nadat het vuur kort voor de middag opnieuw was opgeflakkerd.

Het Brusselse parket en het arbeidsauditoraat kunnen ter plaatse gaan voor hun onderzoek. Bij de brand liet de 49-jarige brandweerman Jean-François Spelmans het leven.

Hij kwam onder het puin van een ingestorte roltrap terecht. “Mensen helpen zat in zijn DNA”, reageert brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

Het vuur in het hotel, waar renovatiewerken bezig zijn, brak omstreeks 3.30 uur uit in een technische koker.

De brandweer ging meteen ter plaatse, maar de brand was erg moeilijk bereikbaar en woedde op het gelijkvloers, de eerste en de tweede verdieping.

Tijdens die bluswerken stortte een roltrap in en raakte brandweerman Jean-François ‘Jeff’ Spelmans bedolven.

Hij werd zo snel mogelijk bevrijd, maar overleed aan zijn verwondingen. De rest van de ploeg brandweerlui werd meteen vervangen door een nieuwe ploeg.

“Jean-François was sergeant-majoor en al sinds 1999 aan het werk bij ons”, zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

“Mensen helpen, dat zat in zijn DNA. De collega’s zijn enorm aangeslagen, wij zijn één grote familie. Hij was deel van het klim- en hazmatteam, een man wiens hart bij de brandweer lag.”

“Wij zijn geschokt en diep getroffen door zijn dood”, klinkt het nog in een Facebookbericht van de Brusselse brandweer.

Lees ook  Ex-natuurster Lana Rhoades vertelt over haar meest walgelijke scène ooit en het klinkt als pure horror

“De collega’s worden opgevangen door ons psychologisch opvolgingsteam. Onze gedachten gaan nu reeds uit naar de familie en naasten.”

Aan onze redactie liet de woordvoerder van de Brusselse brandweer weten dat mensen helpen in zijn DNA zat.

Voor ‘Kijk Uit’-presentatrice, politie-inspecteur en collega-bergbeklimmer Sofie Lenaerts kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel.

“Dit komt enorm hard aan. Ik heb samen met Jeff heel wat intense zomer- en winterexpedities gedaan.

Natuurlijk had hij een risicovolle job, maar als je ziet wat voor risico’s hij tijdens het klimmen ondernam… dan is dit ondenkbaar, een enorme klap.”

Sofie kende Jeff al verschillende jaren. Samen hebben ze heel wat hoogtemeters achter de kiezen, vooral in Pakistan.

Zij zal zich Jeff vooral herinneren als iemand met een groot hart. “Hij stond altijd voor iedereen klaar. Zo heeft hij tijdens een reddingsoperatie in Pakistan zijn eigen topbeklimming laten schieten om een lokale hoogtedrager ter hulp te schieten.

Die persoon werd onwel op 7.100 meter hoogte en moest geëvacueerd worden, zo snel mogelijk richting het basecamp.

Jeff heeft zijn persoonlijk doel toen meteen aan de kant gezet om die hoogtedrager in veiligheid te brengen.

Hij zette zich altijd in voor anderen en vond ervaringen meemaken met andere mensen veel belangrijker dan zelf iets presteren.

Lees ook  Zien: Linda de Mol en Jeroen Rietbergen weer bij elkaar: “Anders doet ze dit niet!”

Wat een crème van een kerel. Het was ook prachtig om te zien hoe nederig en respectvol hij zich opstelde tegenover de armere bevolking in Pakistan. Zo’n fantastische mens, een hart van goud.”

Door de rookontwikkeling en het gevaar op een CO-vergiftiging werden een 300-tal gasten van het nabijgelegen Thon-hotel geëvacueerd en overgebracht naar een ander hotel.

Trams
Door de brand reden er een tijdlang geen trams op lijnen 3 en 4 tussen het Noordstation en De Brouckère, en op lijnen 25 en 55 tussen het Noordstation en Rogier.

Sinds kort na 7 uur is de tramdienst hersteld op lijnen 3 en 4. Buslijn 58 van de MIVB is ook nog altijd onderbroken tussen de haltes IJzer en Noordstation en De Brouckère en Noordstation.

Ook voor de bussen van De Lijn die aan het Rogierplein passeren, is er hinder. Lijnen die van Simonis/Bockstael komen, rijden om via de Albert 2-laan, en lijnen die van de Kruidtuin komen, rijden om via de Ginestestraat.

Het is al het tweede dodelijke ongeval op een week tijd in het voormalige Sheraton-hotel. Vorige week liet een arbeider het leven bij een val op de bewuste werf.

Vrouw stuurt naaktfoto’s rond van haar vriendinnen en hun wraak ontspoort totaal

Voetganger (80) overlijdt paar dagen na ongeval, sprak zelf nog met 112 centralist