in

Bizar: vrouw probeert op dolfijn te klimmen na reddingsactie door badgasten

Of bijna doodgaan op het strand bij Zandvoort niet erg genoeg was, moest een spitssnuitdolfijn kort na zijn redding door badgasten nóg een tegenslag zien te overleven. Een zwemster dacht namelijk dat het een goed idee zou zijn om op het dier te gaan zitten.

Beelden van de bizarre actie gaan woensdag rond op Dumpert. Terwijl de andere badgasten samenwerken om de kleine walvis – de spitssnuitdolfijn is verwarrend genoeg een walvissoort – weer in dieper water te krijgen, kijkt de vrouw toe. Zodra het dier weer op eigen kracht naar open zee kan zwemmen, besluit de zwemster om ‘mee te liften’.

‘Wat denken mensen wel niet?’
Ver komt de vrouw echter niet: ze wordt al snel aangesproken door de redders van de spitssnuitdolfijn. “Hey! Wat ben je aan het doen joh?”, valt te horen in de video. Andere badgasten vragen de vrouw meerdere keren om van het dier af te gaan, een enkeling vraagt het haar iets minder aardig.

Lees ook  Koppel ontdekt paar weken na adoptie van vier kinderen dat ze een vierling verwachten

De vrouw lijkt het niet helemaal te snappen en waagt zelfs nog een tweede poging om de wegzwemmende walvis te berijden. “Doe eens even normaal, ga ervanaf”, wordt er geschreeuwd vanuit de menigte. “Wat denken mensen wel niet”, vraagt een ander zich verbaasd af. Uiteindelijk moeten de badgasten het dier voor de tweede keer redden.

‘Nog niet uit gevarenzone’
SOS Dolfijn houdt de situatie bij het strand van Zandvoort sinds de reddingsactie dinsdagmiddag nauwlettend in de gaten. Vrijwilligers van de dierenhulporganisatie hebben woensdagochtend het strand tussen Katwijk aan Zee en IJmuiden gecontroleerd om te kijken of de spitssnuitdolfijnen niet alsnog zijn aangespoeld.

Lees ook  België komt met ontslag voor ongevaccineerd zorgpersoneel

De speurders troffen gelukkig geen walvissen aan, maar dat betekent volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn nog niet dat ze uit de gevarenzone zijn. “We houden er wel nog rekening mee dat de dieren woensdag dood of levend kunnen stranden. Als ze nog eens aanspo elen, zijn ze tendode opgeschreven”, waarschuwt hij.

Spitssnuitdolfijnen verdwaald
De spitssnuitdolfijn is een walvis die in diepe oceanen leeft. Ze zijn gewend om op twee à drie kilometer diepte hun voedsel te vinden en kunnen zich hierdoor slecht redden in het relatief ondiepe water van de Noordzee. Hoe de dieren hier zijn beland, weet de woordvoerder van SOS Dolfijn niet. “Ze zijn verdwaald”, stelt hij vast. “Misschien door geluidsoverlast, menselijke verstoring, of misschien zijn ze ziek.”

Beeld: SOS Dolfijn

Nederland waarschuwt tegen ’Hitlerprik’

Vrouw dat nooit deo gebruikt en okselhaar laat groeien, is immens populair: “Geur van zweet is zalig!”