in

Bijna 10.000 coronagevallen in een week tijd

BILTHOVEN – Het aantal nieuwe coronagevallen loopt weer iets op. In de afgelopen zeven dagen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9889 positieve tests geregistreerd. Dat is het hoogste weektotaal sinds 20 augustus, iets meer dan een maand geleden.

Het aantal bevestigde besmettingen ligt 14,8 procent hoger dan vorige week. Dat is de snelste toename op weekbasis sinds 5 juli, bijna drie maanden geleden. Een verklaring voor de stijging meldt het RIVM niet.

Lees ook
Wandelaars vinden lichaamsdelen in zakken in Eems-Vechtkanaal

Amsterdam had afgelopen dag de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 83 inwoners te horen dat ze het coronavirus onder de leden hebben. Daarna volgen de andere grote steden: Rotterdam (78), Den Haag en Eindhoven (elk 47), en Utrecht (32). Vergeleken met het aantal inwoners hebben Zwolle en Sittard-Geleen relatief veel nieuwe gevallen.

Reproductiegetal nu op 1,1
Het zogeheten reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, is vrijdag gestegen naar het hoogste niveau sinds 1 juli. Het cijfer staat nu op 1,1. Dat betekent dat een gemiddelde groep van 100 mensen met corona 110 anderen besmetten. Zij dragen het virus vervolgens over aan 121 mensen, die 133 anderen aansteken. Bij elke stap wordt de groep virusdragers wat groter, en dan stijgt ook de kans dat anderen het virus oplopen. Hoe verder het getal boven de 1 komt, hoe sneller de verspreiding gaat.

Lees ook
Jade (5) overleden na moedige strijd tegen kanker

Omdat het aantal positieve tests nog vrij laag ligt, komt het RIVM niet meer elke dag met nieuwe cijfers. De updates worden voorlopig twee keer gegeven, op dinsdag en vrijdag.

Bestuurder rijdt 179 km/u op N-weg: ‘Moet schijten laat me gaan jongen’

Bedrijf pakt uit met chips met vaginasmaak: “Verlies je maagdelijkheid met onze chips!”