in

“Ben jij diegene die zo bang bent?”: leger Myanmar schiet Khin Myo Chit (7) dood terwijl ze op schoot zit bij haar vader

Bij de protesten tegen het militaire regime in Myanmar zijn minstens 320 doden gevallen, onder hen ook veel kinderen. Het jongste slachtoffer viel deze week.

De 7-jarige Khin Myo Chit werd thuis doodgeschoten door veiligheidstroepen terwijl ze bij haar vader op schoot zat.

“Ze vroegen haar eerst of zij diegene was die zo bang was. Daarna schoten ze haar neer”, aldus de verslagen vader.

Dinsdag drongen veiligheidstroepen in de stad Mandalay de woning van het gezin binnen. Volgens de vader van Khin Myo Chit schoten de militairen eerst van buitenaf op het huis. “Ze forceerden de deuren, kwamen binnen en begonnen te schieten”, vertelt hij tegen Sky News.

De militairen liepen naar boven en bedreigden het gezin. Khin Myo Chit was erg bang en begon te schreeuwen. Tussen de schoten door kreeg ze te horen “dat dit niet eng was”.

Broer in elkaar geslagen
Voor de ogen van de familie werd haar 19-jarige broer in elkaar geslagen. Khin Myo Chit, de jongste van acht kinderen, kroop bij haar vader op schoot en leunde tegen zijn borst.

Lees ook  Man bedreigt leraar en schiet met alarmpistool op school

“Terwijl ze naar me toe rende, vroegen ze haar of zij diegene was die zo bang was. Daarna schoten ze haar neer’’, vertelt de vader.

De man rende met zijn dochter de straat op. Ze bezweek echter aan haar verwondingen nog voor artsen in het ziekenhuis haar konden helpen.

“Durven niet naar huis”
Haar broer werd meegenomen door de militairen. De familie weet niet waar hij is. Ze zijn uit angst voor het leger ondergedoken.

“We durven niet naar huis te gaan”, zegt een zus tegen nieuwszender CNN. “Er staan daar nog altijd agenten en militairen. Waarom hebben ze haar doodgeschoten? Wat hebben we misdaan? Wat heeft dat kind misdaan?”

Sinds de staatsgreep op 1 februari grijpen veiligheidstroepen hard in bij de massaprotesten die nog dagelijks in het hele land plaatsvinden.

Daarbij zijn tot nu toe minstens 320 doden gevallen, zegt mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Lees ook  ‘Duitse coronapatiënt overleden aan boord van vliegtuig’

In het hoofd geschoten
Dat aantal is gebaseerd op de eigen registratie van bevestigde doden. De werkelijke tol ligt mogelijk nog veel hoger.

Vandaag zijn in de zuidelijke stad Myeik opnieuw drie demonstranten omgekomen door geweld van de veiligheidstroepen.

“Zij hebben een kogel door het hoofd gekregen’’, aldus een anonieme ooggetuige tegen Reuters.

Minstens een kwart van de slachtoffers is in het hoofd geschoten, concludeert AAPP na eigen onderzoek. Ruim een op de drie slachtoffers is jonger dan 25 jaar.

“Diepbedroefd”
Een dag voor de dood van Khin Myo Chit overleden twee tieners door rondvliegende kogels. Tun Tun Aung (14) wilde water voor zijn moeder halen. Hij werd bij de voordeur dodelijk geraakt.

Zaw Myo (15) werd neergeschoten toen hij aan het werk was in een theewinkel. “Ik ben diepbedroefd”, zei de moeder tijdens de uitvaart.

“Dit leger heeft mijn zoon op brute wijze vermoord. Ik wil hen vermoorden zoals ze mijn zoon vermoord hebben.”

Onderzoek toont aan dat mannen zich uren op toilet verstoppen om huishoudelijke taken te vermijden

Meisje (15) moet volgens woeste vader gratis werken, Jumbo voelt zich ‘aan schandpaal genageld’