in

België: Nu ook code oranje voor provincies Antwerpen en Limburg – Overstromingen in provincie Namen

Het KMI kondigt in de provincies Antwerpen en Limburg deze namiddag waarschuwingscode oranje af wegens onweer. “We verwachten meer dan 40 liter neerslag per vierkante meter in 6 uur tijd”, aldus het KMI. Ook in een aantal Waalse provincies wordt code oranje van kracht. In de provincie Namen en vooral in Andenne veroorzaakt hevige regen overstromingen. Eerder vandaag gold al code oranje in West- en Oost-Vlaanderen. Onder meer in Waregem, Sint-Baafs-Vijve, Zulte en Lievegem stonden de straten blank.

“Aan het begin van deze namiddag trekt een golf van plaatselijk intense buien soms vergezeld van onweer over België. Dit wordt gevolgd door een andere reeks vrij actieve buien en onweders vanaf Frankrijk. In meerdere streken ten zuiden van Samber en Maas en evenals in de provincies Limburg en Antwerpen verwachten we meer dan 40 liter per vierkante meter regen in 6 uur tijd. Lokaal is er kans op hagel en windstoten”, aldus het KMI.

“De neerslagzone gaat nog intensifiëren. Het is mogelijk dat er op korte tijd veel regen kan vallen, en dat het ter plekke blijft uitregenen. Dat kan lokaal voor problemen zorgen”, voorspelde VTM-weervrouw Jill Peeters eerder al. Toch verwacht de weervrouw niet meer overal hevige neerslag. “Het is een beetje een alles-of-niets-verhaal: op sommige plekken malse regen, op andere plekken intensieve aanhoudende buien.”

Code oranje geldt voor Limburg, Antwerpen, Luik, Namen en Luxemburg. Op andere plaatsen is code geel nog van kracht. Er vallen ook buien, mogelijk vergezeld van onweer, en er wordt zo’n 10 tot 30 liter per vierkante meter regen verwacht. Hoe meer naar het westen, hoe meer de buienneiging afneemt.

Straten blank
De buien bleven deze voormiddag al hangen tussen West en Oost-Vlaanderen, vertelt weervrouw Jill Peeters in VTM NIEUWS. “Dat ging gepaard met onweerhoeveelheden, meer dan 40 liter per vierkante meter. Op sommige meetpunten is dat meer dan ze te verwerken kregen in de hele maand mei”, klinkt het.

Lees ook  Man bijna dood na bezoek chiropractor in Haarlem - zwaar letsel overgehouden..

In de streek rond Lievegem in het Meetjesland bij Gent is er door de hevige regenval heel wat wateroverlast. Verschillende straten staan er blank en huizen dreigen onder water te lopen. De brandweer heeft zondagochtend al 60 interventies gedaan, maar verwacht nog de hele dag bezig te zijn met het water weg te pompen.

Zware regenval veroorzaakte ook overstromingen in de provincie Namen en vooral in Andenne. Dat meldt de brandweer van de hulpverleningszone NAGE. De regenval begon omstreeks 13 uur. Verschillende wegen stonden snel onder water en huizen werden door wateroverlast getroffen. Video’s op sociale media tonen dat ook een deel van de E42 tussen Andenne en Namen onder water staat.

Om 14.30 uur telde de brandweer een dertigtal oproepen voor interventies in Andenne, voornamelijk het leegpompen van huizen en het vrijmaken van geblokkeerde wegen. Uit Eghezée en Assesse was toen een twintigtal oproepen binnengelopen.

Weerman David Dehenauw waarschuwde zondagochtend al voor veel neerslag op korte tijd, waardoor op bepaalde plaatsen wateroverlast zou kunnen ontstaan. “Doordat het niet echt hard waait, is het ook mogelijk dat zo’n bui langere tijd ter plaatse blijft hangen”, klinkt het. Lokaal kan er 30 liter water per vierkante meter vallen, of zelfs meer.

Het nummer 1722 is geactiveerd voor niet-dringende interventies door de brandweer. De gemakkelijkste manier om een brandweerinterventie te vragen is via het digitale loket 1722.be. Bellen naar 1722 kan ook. Het noodnummer 112 is enkel bedoeld voor mogelijk levensbedreigende situaties.

Waar en wanneer het onweer het hevigst zal toeslaan, valt op voorhand niet te voorspellen, al raadt Dehenauw mensen wel aan om de KMI-app te installeren. “In de app kan je je woonplaats aanduiden, waarna je een melding krijgt wanneer we zien dat het komende halfuur hevige onweersbuien worden verwacht in jouw gemeente”, legt de KMI-weerman uit.

Lees ook  8 jaar na de dramatische bevalling van een achtling: dit is Natalie en haar familie nu

In de loop van de namiddag zal het eerst in het zuidwesten en nadien in het westen droger worden, voorspelt Dehenauw. Tegen de avond wordt het overal rustiger, al blijft er vooral in het centrum en het oosten hier en daar nog kans op regen en onweer. Het kwik zakt naar temperaturen tussen 10 en 13 graden.

15.000 mensen zonder stroom in Frankrijk
Het onweer is het gevolg van een reeks hevige regen- en onweersbuien die vanuit Frankrijk over België trekken. Het noodweer kostte zaterdag in Rouen het leven aan een vrouw, die vast kwam te zitten in haar auto en die werd meegesleurd door het water. “In België zal het onweer minder hevig zijn, aangezien de temperatuur hier iets lager is en er geen sprake is van hevige stormwinden. Ook hagelbuien hoeven we niet te vrezen”, stelt Dehenauw gerust.

Nog steeds zitten 15.000 mensen zonder elektriciteit, bevestigt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin. Verder maakte Darmanin melding van dertien lichtgewonden en twee ernstige gewonden, onder wie een 13-jarig meisje.

Na het weekend
Maandag blijft het licht onstabiel, met in de ochtend al enkele buien. In de namiddag wordt het wisselend bewolkt, met vooral in het noordwesten en noorden kans op (onweers)buien. De maxima gaan van 16 tot 21 graden.

Dinsdag wordt het wisselvallig met opklaringen en enkele buien, terwijl er woensdag een vrij actieve regenzone verwacht wordt. Die zal in de loop van de dag vanaf het westen over het land trekken. Donderdag en vrijdag zou het vaker droog moeten zijn (met nog kans op een lokale bui).

Man vermoordde vrouw en kinderen en leefde weken met hun lijken in huis

Ondertussen in Rotterdam: Brug gaat open terwijl er nog auto’s op staan