in

Baasje van hond die Julia’s wang afscheurde ‘had geen geld voor muilkorf’

De levensgevaarlijke hond die vorig jaar de 19-jarige Julia Korszak zwaar verminkte, beet eerder een soortgenoot dood.

De eigenaresse had hem goed moeten aanlijnen en een muilkorf om moeten doen. Dat bleek vandaag tijdens de rechtszaak, waarin het baasje 240 uur werkstraf kreeg.

Julia werd tijdens het incident aan de Nunspeetlaan in Den Haag in haar gezicht gegrepen door de pitbull-achtige hond, genaamd Ghost, die op dat moment een hondje aanviel.

De Haagse sprong ertussen. Maar in haar poging het kleine dier te helpen, keerde Ghost zich tegen haar en beet zich vast in haar gezicht.

Klopjacht
Een deel van Julia’s kaak verbrijzelde en de helft van haar gezicht hing eraf. De eigenaresse liet de jonge vrouw zwaar gewond achter op straat en nam de benen met haar hond.

Na een klopjacht door de politie en dankzij tips kon Sabrina S. uit Zoetermeer worden opgespoord en aangehouden. ,,Bij mij was Ghost altijd lief”, verklaarde ze aan de politie.

De staffordshire was bij de aanhouding echter zo agressief dat hij dwars door de deur van de woning van Sabrina moest worden doodgeschoten.

‘Dankbaar’
De verminkte Julia, die twee zware operaties achter de rug heeft, en er nog drie moet, kwam gesteund door haar moeder naar de rechtbank.

Lees ook  Hollandse ballerina verkoopt haar ‘vuile was’, verdient €75k per maand

Ze zei na afloop dankbaar te zijn voor de veroordeling. Haar moeder huilde vanwege de losgekomen spanning.

,,Ik ben niet boos op de eigenaresse. Ik vind het wel pijnlijk dat zij me gewond heeft achtergelaten en nu ook niet op de zitting is verschenen.”

Naast de taakstraf werd een voorwaardelijke celstraf van twee maanden opgelegd en Sabrina S. mag geen hond meer houden.

Marktplaats
De Zoetermeerse Sabrina kocht Ghost op Marktplaats, waar hij te koop stond nadat hij in 2019 een hond had doodgebeten.

Ze wist dat ze hem verplicht moest aanlijnen en dat hij altijd een muilkorf om moest. Maar volgens buren had ze het opgefokte dier totaal niet onder controle.

De zwaar agressieve hond werd volgens hen steeds door haar geschopt en Ghost zat meestal in een bench.

Julia las op zitting bij de politierechter een slachtofferverklaring voor. Ze schetste hoe zij in nood was.

,,Ik voelde hoe de hond mij in mijn linkerkaak vanaf mijn jukbeen tot aan de linkerkant van mijn nek bleef bijten, aan mij bleef trekken en op mij bleef kauwen.”

Getuige
De Haagse werd na het incident heftig bloedend opgepikt door een getuige die langsreed en het meisje met hoge snelheid in zijn auto naar het HMC ziekenhuis bracht. Daar lag ze urenlang op de operatietafel om de flarden van haar gezicht te herstellen.

Lees ook  Zien: Bevalling wordt Man teveel, gaat KO en kotst alles onder: “Help me!”

Een plastisch chirurg werd vanwege de urgentie met een helikopter ingevlogen naar het ziekenhuis.

,,Later hoorde ik dat als ik vijf minuten later was binnengekomen, ik het niet had overleefd omdat ik zoveel bloed had verloren”, aldus Julia. ,,Voorlopig ben ik nog niet klaar met operaties. Helaas wordt het nooit meer zoals het was en moet ik hiermee leven.”

”Als je zo’n hond schopt, wordt hij vals”

De officier van justitie stelde dat Sabrina S. schuldig is en haar zorgplicht heeft geschonden. ,,We weten van staffordshires dat het gevechtshonden zijn. Als je zo’n hond schopt, wordt hij vals. Ghost kreeg in ieder geval niet voldoende liefde en aandacht.”

In een verklaring bij de politie stelde Sabrina dat zij geen geld had voor een muilkorf. Een kapotte riem had ze met sleutelhangers in elkaar geknutseld. De Zoetermeerse worstelt met borderline, depressies en adhd, bleek op zitting.

Julia gaat in een civiele procedure een schadevergoeding eisen. Volgens haar advocaat Anouk Korff zal behalve de onkosten ook smartengeld worden geëist.

Probeer zoveel mogelijk te reizen in je leven: geld keert weer terug, herinneringen, emoties en tijd niet!

Patiënt bedreigt ziekenhuispersoneel met een schaar, politie lost waarschuwingsschot