in

Automobilisten filmen zwaar ongeval op A58: Krijgen allemaal boete 420 euro

Bij een ongeluk op de A58 bij Oirschot zijn woensdagmiddag twee mensen gewond geraakt. De politie betrapte op de snelweg in de tegengestelde richting meerdere automobilisten met een telefoon in hun hand. Zij filmden vanuit een kijkersfile het ongeval van achter het stuur.

Een pickup reed rond 16.00 uur vermoedelijk met hoge snelheid achterop een file bij Oirschot, waarna zijn voorligger op een auto botste. Daardoor botste een vrachtwagen weer op een van de auto’s.

Een traumaheli werd opgeroepen voor medische assistentie, maar landde uiteindelijk niet. Ambulancepersoneel verzorgde de gewonden, die in de auto zaten waar de pickup op was gebotst. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht.

Lees ook
Schokkende wending rondom 21-jarige die claimt Madeleine McCann te zijn – onderzoek onthuld

Ravage op de weg
Op de snelweg liggen brokstukken verspreid van de beschadigde voertuigen. De weg was afgesloten richting Eindhoven, waardoor er een flinke file stond van zo’n 10 kilometer. Verkeer moest omrijden via Den Bosch, maar inmiddels is de weg weer open. Ook in de tegengestelde richting stond een file vanaf Best.

Filmende bestuurders
De politie heeft minimaal vijftien voorbijrijdende automobilisten bekeurd. Zij filmden het ongeval vanaf de andere kant van de snelweg, waar ook een file stond richting Tilburg. De hoogte van de boete is 420 euro.

Vorige week liet politievakbond ACP weten dat automobilisten harder moeten worden aangepakt als zij een ongeval filmen. De vakbond was gefrustreerd doordat veel mensen bij een dodelijk ongeval bij Rijsbergen het drama vastlegden. “Het is een grof schandaal hoe ook bij de ernstige aanrijding in Rijsbergen een aantal omstanders het in hun hoofd haalt om op zeer korte afstand video’s en foto’s te maken,” zei de vakbond. “En dat terwijl hulpverleners vechten voor twee levens.”

Lees ook
Pasgeboren baby dood gevonden in wc van kroeg

Het gebeurt volgens ACP steeds vaker dat omstanders ook nog eens op zeer korte afstand van de slachtoffers gaan staan tijdens het filmen. “Dan heb je het echt over 3 tot 5 meter van het slachtoffer, vaak in de meest gruwelijke omstandigheden”. Volgens ACP-woordvoerder Maarten Brink staan alle politievakbonden achter het standpunt dat het genoeg is geweest met dit gedrag. “We zien het steeds vaker, ook omdat iedereen tegenwoordig een telefoon heeft. Het lijkt wel een soort sensatielust bij de mensen en er is geen drempel meer.”

Meisje (11) pleegt zelfmoord

Bejaarde man zwaar mishandeld bij woningoverval