in

‘Astmasymptomen bij tienduizenden kinderen door koken op gas’

Naar schatting krijgen ieder jaar tienduizenden kinderen in Nederland tijdelijk last van astmasymptomen door het koken op een gasfornuis. Koolmonoxide, fijnstof en andere schadelijke stoffen die voor ernstige gezondheidsklachten kunnen zorgen, komen vrij bij het koken op gas.

De schatting werd gedeeld door twee Europese organisaties: de maatschappelijke organisatie CLASP en gezondheidsorganisatie European Public Health Alliance (EPHA)

Lees ook
Marc van der Linden verlamd door herseninfarct

Zij baseren zich op recent onderzoek van de onafhankelijke, Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO. Kinderen gaven in een enquête aan of ze in het afgelopen jaar te maken hadden gehad met astmasymptomen.

Situatie kan verslechteren
Meer dan honderd miljoen inwoners van de Europese Unie koken nog op gas en in Nederland gaat het om zeker de helft van alle huishoudens. Organisaties waarschuwen dat de situatie gedurende de winter nog kan verslechteren.

Mensen zullen mogelijk minder goed ventileren, omdat ze doordat het zo koud is warmte vast willen houden in huis.

Lees ook
Vermiste kind 12 dood teruggevonden met steekwonden

De organisaties wijzen diverse onderzoeken aan, die aantonen dat gasfornuizen het risico op astma bij kinderen vergroten. Ook kan luchtvervuiling in de keuken bij volwassenen negatieve effecten hebben op de luchtwegen.

Richtlijnen overschreden
TNO zag in het achterliggende onderzoek dat de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor een goede luchtkwaliteit meermaals per week overschreden worden. CLASP vindt dat gaskooktoestellen een waarschuwingslabel nodig hebben, net als sigarettenpakjes. “EU-ambtenaren hebben de plicht om rekening te houden met deze gezondheidsrisico’s.”

Dame haalt broek onbekende man naar beneden in supermarkt en proeft even

Jongen (15) met ‘hoop geschreeuw en heisa’ ontvoerd, op A27 bevrijd na waarschuwingsschoten