in

Amersfoorter gekneveld en met benzine overgoten in eigen huis: ‘Stil of ik steek je in de fik’

‘Angstaanjagend’, noemde de rechtbank in Utrecht maandag het gedrag van een 22-jarige verdachte die via een homo-datingsite een afspraak maakte met zijn slachtoffer.

Hij stompte de man in zijn gezicht, overgoot hem met benzine én beroofde hem in zijn eigen woning in Amersfoort.

Nietsvermoedend maakte het slachtoffer een half jaar geleden een afspraak met de verdachte. Via datingsite Bink waren de twee met elkaar in contact gekomen en zoals afgesproken bond de verdachte de Amersfoorter eerst met toestemming vast op zijn eigen matras.

Maar toen de verdachte daarna op de rug van het slachtoffer ging zitten, hem in een nekklem nam en hem in zijn gezicht stompte, nam de spannend bedoelde date een dramatische wending.

Terwijl de man vastgebonden lag, opende de verdachte de digitale bankomgeving op de telefoon van zijn slachtoffer en vroeg naar zijn bankpas en inlogcode.

Om te laten merken dat het menens was, besprenkelde hij zijn slachtoffer met benzine. ,,Stil zijn, anders steek ik je in de fik”, zou hij volgens de Amersfoorter gezegd hebben, waarop het slachtoffer zijn codes prijsgaf.

Lees ook  Amersfoortse (18) overleefde horroravond ternauwernood: ‘Ik dacht: ver kracht me maar’

Met een buit van 190 euro en de bankpas ging de verdachte ervandoor, zijn slachtoffer achterlatend met gekneusde ribben.

‘Uit de hand gelopen spel’
Advocaat Gerald Roethof vond het maandag in de rechtbank tijdens een pro forma zitting allemaal wel meevallen.

Dat zijn cliënt, met blanco strafblad, op dit moment onderzocht wordt in het Pieter Baan Centrum, noemde de raadsman vreemd.

,,Het is duidelijk dat het slachtoffer onder invloed van harddrugs raar is gaan doen”, sprak Roethof, die ook meende dat het vooral om een ‘uit de hand gelopen spel gaat’.

Volgens de advocaat heeft zijn cliënt niet het gevoel dat hij een diefstal met geweld heeft gepleegd en is het zaak dat de man direct na zijn opname in het Pieter Baan Centrum wordt vrijgelaten, omdat de inhoudelijke behandeling van de zaak nog maanden op zich laat wachten.

Het Openbaar Ministerie zag daar geen enkele reden toe. Uit whatsappgesprekken tussen het slachtoffer en de verdachte zou duidelijk worden dat die laatste alles van te voren organiseerde en precies wist wat hij deed. Bovendien werd zijn DNA gevonden in de woning in Amersfoort.

Lees ook  Patiënt bedreigt ziekenhuispersoneel met een schaar, politie lost waarschuwingsschot

Tweede zaak
En dan er is nog een tweede zaak die speelt in Rotterdam. Ook in de Maasstad zou de verdachte een homoseksuele man in zijn woning hebben aangepakt.

Die zaak wordt tegelijk ook door het OM Midden-Nederland behandeld. Het OM heeft misbruik via datingsites als speerpunt gesteld en wil dit keihard aanpakken.

Omdat de verdachte weigert mee te werken aan een onderzoek door een psycholoog heeft de rechtbank hem naar het Pieter Baan Centrum gestuurd.

,,Ik ga echt niet vluchten”, zei de verdachte nog in zijn laatste woord tegen de rechtbank. Maar de rechtbank wees zijn verzoek tot vrijlating af.

De rechter achtte de kans op herhaling te groot en verlengde daarom het voorarrest van de verdachte met drie maanden. ,,Het is vreselijk als je dit overkomt als je iemand uitnodigt in je huis”, stelde de rechtbank.

De strafzaak wordt op 14 oktober inhoudelijk behandeld.

Emmely (23) huurt in Amsterdam: 585 euro voor 6 m2, raam kan niet open

Brusselse jongeren achtervolgen politieagent en slaan hem in elkaar