in

8 runderen en kalf uit hun lijden verlost bij melkveebedrijf, veehouder vervolgd

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij een melkveehouderij in de provincie Drenthe negen runderen, waaronder een kalf, moeten laten inslapen. De dieren waren er zo erbarmelijk aan toe dat een dierenarts ze niet meer kon helpen. De veehouder wordt vervolgd, maar er wordt ook gekeken of hij zelf zorg nodig heeft.

Lees ook
Nederlandse moeder (61) vermoord in Spanje na bezoek aan zoon die hulp nodig had

Inspecteurs troffen eerder tijdens een bezoek aan het bedrijf al kreupele dieren en vieze stallen aan. Ook waren er voorwerpen waar de dieren zich aan konden verwonden, zoals scherpe uitsteeksels. Donderdag bleek tijdens een nieuwe inspectie dat er weliswaar het een en ander was veranderd, maar ook dat de situatie voor een aantal dieren niet was verbeterd.

Dieren blijven achter
De NVWA noemt euthanasie “de enige diervriendelijke optie”. De veehouder had “veel eerder een dierenarts moeten inschakelen”.

Lees ook
Vrouw wandelt naar geparkeerde auto naast maïsveld en komt terecht in hakselaar: "Ze was op slag dood”

Toch blijven andere dieren op het bedrijf achter, omdat “er op dit moment geen reden is om deze dieren mee te nemen”. Ze zijn onderzocht en hebben waar nodig zorg gekregen. De NVWA vindt de situatie bij deze veehouder niettemin “zorgwekkend”. Inspecteurs blijven de situatie in de gaten houden en er is een melding gedaan bij politie en gemeente. Die moeten nagaan of de veehouder zelf zorg nodig heeft.

Zorgverlener stopt verlamde cliënt in te heet bad: Slachtoffer overleden

Dodelijk drama tijdens hoofdklasse kaatswedstrijd: 20-jarige speelster overleden