in

410 lichamen gevonden in onlangs bevrijde gebieden rond Kiev: “Burgers neergeschoten met handen achter hun rug gebonden”

In de gebieden rond Kiev die heroverd zijn door het Oekraïense leger, zijn de lichamen van 410 burgers gevonden. Dat heeft de Oekraïense procureur-generaal Iryna Venediktova bekendgemaakt.

“Forensische experts hebben al 140 van de resten onderzocht”, zei Venediktova in een verklaring die op verschillende Oekraïense tv-zenders werd uitgezonden.

“Dit is een hel die moet worden gedocumenteerd, zodat de onmensen die dit gedaan hebben, gestraft kunnen worden”, voegde ze eraan toe op Facebook.

Controle
De Oekraïense viceminister van Defensie, Hanna Maljar, kondigde zaterdag aan dat het leger de volledige controle over de regio rond Kiev had overgenomen, meer dan vijf weken na het begin van de Russische invasie.

Lees ook  Terug in de tijd – zo ziet de oude cast van The A-Team er nu uit!

Eerder vandaag leidden beelden uit de voorstad Boetsja, waar lijken van inwoners op straat lagen, tot internationaal afgrijzen.

Oekraïne wijdt het bloedbad aan Russische troepen die de stad kort daarvoor nog bezetten. Moskou ontkent alle betrokkenheid.

Voormalig Oekraïens bokser Volodimir Klitsjko, broer van burgemeester van Kiev Vitali Klitsjko, toonde in een video de lichamen die op straat liggen in Boetsja. Hij zegt dat burgers “werden neergeschoten met hun handen achter hun rug gebonden”.

Zelensky: “Russische leiders moeten verantwoordelijk worden gehouden”
De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zondag gezegd dat de Russische leiders verantwoordelijk moeten worden gehouden voor “moorden” en “folteringen” in Boetsja.

Lees ook  Zien: Temptation-Rosanna deelt dubbelpikante foto van zichzelf

In die stad ten noordwesten van Kiev, die onlangs door de Oekraïners is heroverd, zijn veel burgers gedood.

“Ik wil dat alle leiders van de Russische Federatie zien hoe hun bevelen worden uitgevoerd. (…) En ze hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid.

Voor deze moorden, voor deze folteringen, voor de armen die door explosieven zijn afgerukt (…) Voor de kogels in het achterhoofd,” zei Zelensky, overschakelend tussen het Oekraïens en het Russisch, in een videoboodschap.

Hij voegde eraan toe dat een “speciaal mechanisme” zou worden ingesteld om alle Russische “misdaden” in Oekraïne te onderzoeken.

Ook Human Rights Watch wil dat een onderzoek naar oorlogsmisdaden wordt opgestart.

Vrouw laat liefste tatoeage zetten ter nagedachtenis aan haar geliefde hond

Willem Engel opnieuw opgepakt na schenden voorwaarden vrijlating