in

2 kinderen van 4 en 8 jaar overleden bij brand, moeder ligt zwaargewond in tuin

Bij een zware woningbrand in de Jan Hallezlaan in Puurs-Sint-Amands (provincie Antwerpen) zijn twee kinderen overleden. De moeder raakte zwaargewond. Hun woning liep daarbij zware schade op. De politie onderzoekt de oorzaak van de brand.

Twee kinderen overleden bij brand in Puurs-Sint-Amands
De brand werd opgemerkt omstreeks middernacht. Bij aankomst van de hulpdiensten, die massaal ter plaatse kwamen, ging het om een uitslaande brand. De 37-jarige moeder werd al snel aangetroffen in de voortuin: mogelijk probeerde ze de vlammenzee nog te ontvluchten.

Op dat moment had de brandweer weet van nog twee aanwezige kinderen – van 4,5 en 8 jaar oud – in de woning. Ook zij werden snel gevonden op de eerste verdieping. Ze werden samen met hun moeder in ernstige toestand en onder politiebegeleiding overgebracht naar het ziekenhuis in Antwerpen. De vader was niet aanwezig in de woning. Het koppel woonde al een tijdje niet meer samen.

Lees ook
André Hazes vertelt in tv-show hoelang zijn geslachtsdeel wel niet is!

Snel uitgebreid
Vanochtend kwam het nieuws dat zowel het 4,5-jarige meisje als de 8-jarige jongen in het ziekenhuis bezweken zijn aan hun verwondingen. De politiezone Rivierenland is ter plaatse en stelde een veiligheidszone in. “Er loopt een onderzoek naar de oorzaak van de brand”, vertelt politiewoordvoerder Dirk Van de Sande. Ook het parket werd ingelicht en stuurde naast het labo ook een branddeskundige ter plaatse.

Het vuur woedde op het gelijkvloers en moet razendsnel zijn uitgebreid naar de bovenverdieping. Naast de moeder en de twee kinderen raakte nog een vierde persoon gewond. Het gaat om een buurman die een poging deed om de brand te blussen. Ook hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

“Dit is onwezenlijk”, reageert een aangeslagen burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) op het nieuws in zijn gemeente. “Onze gedachten gaan in eerste instantie naar de familie en nabestaanden van de slachtoffers.” De brand slaat ook diepe wondes in de gemeenschap van Sint-Amands. Buren zijn zwaar aangeslagen. Enkelen gingen inmiddels ook al bloemen neerleggen en een kaars branden aan de uitgebrande woning. De kinderen van 4 en 8 jaar oud gingen naar school in de buurt van de woning. “Ook hier is sinds vanmorgen 8.15 uur opvang voorzien door de dienst Slachtofferhulp”, zegt Van den Heuvel nog. Hulpverleners die vannacht als eerste aanwezig waren, worden ook opgevangen. Zij werden gisteren al toegesproken door de postoverste van de brandweer en de burgmeester. “Zij hebben gedaan wat ze konden, maar botsten op een muur van warmte”, aldus Van den Heuvel. “Een brand met een dodelijke afloop is gelukkig zeer uitzonderlijk, maar als dit voorvalt heeft dit een zware impact. Op zowel de gemeenschap, buurtbewoners en hulpverleners.”

Lees ook
Verstekeling dood aangetroffen in landingsgestel vliegtuig op Schiphol

Rebecca bindt 2-jarige peuter 15 uur lang vast aan stoel omdat hij ‘niet luistert’, kind sterft

Foto’s: Dode man gevonden in water bij naaktstrand